De Oudste over: de Optocht

Vandaag gaan we het natuurlijk over de optocht hebben maar ook eerst een klein stukje over de vrijdagavond nadat ik met een schuurmachine anderhalf uur bezig geweest ben om de schmink van mijn hoofd te krijgen.

Vrijdagavond omstreeks 20.00 uur verzamelen bij de praalwagen voor het traditionele indrinken. Aan de hoeveelheid rood/witte jassen te zien waren er nogal wat mensen die zo’n Fuilspuitersjas aangeschaft hadden. Alle wagens hadden volop de verlichting aan. Alleen de Sepneuten hadden een beperkte verlichting maar zij beloofden dat het maandag allemaal goed zou komen.
Van Arthur had De Oudste vernomen dat er zo’n 150 meter lichtslang was verwerkt en dat was wel te zien ook. Ook dit jaar gaan we in elk geval weer meedoen voor de prijs waar je het meest van geniet (een vat bier voor degenen die dat nog niet weten). Onder de tonen van de boerenkapellen werd nog een paar keer polonaise gelopen waarna we omstreeks 23.00 uur weer huiswaarts togen. Zaterdag was het immers weer vroeg verzamelen.
 
Zaterdag 07.00 uur. De wekker gaat en de oudste springt direkt uit zijn bed.
De dag van de optocht is overigens de enige dag dat hij uit zijn bed springt.
De rest van het jaar gaat alles een stuk trager. De kleding lag al dagen klaar dus aankleden was zo gebeurt. Paar bakken koffie en het nodige brood (bodempje). 
 
07.45 uur staat Kees voor de deur. Hij mocht voor deze ene keer, als Feyenoorder, in mijn auto plaats nemen om samen met Paul naar de verzamelplaats bij wagen te gaan. Mij vrouwtje was weer bereid om zich op te offeren en ons weg te brengen.
 
08.05 uur. Aankomst bij de wagen. De oudste ziet nog net dat de ladder van de wagen van de Stadsprins wordt verwijderd nadat in beide masten het FS teken was aangebracht. Er moest tenslotte aan heel Delft getoond worden dat de Stadsprins een Fuilspuiter is. We kunnen zeggen dat dit wel gelukt is.
Inmiddels waren de dames al druk aan het schminken. Onder het genot van een kop koffie zag ik hoe alle hoofden knalrood gemaakt werden.
Onze DJ op de wagen, Patrick, kwam niets vermoedend binnen lopen en moest er direct aan geloven. Remy had tegen zijn trouwe kompaan gezegd, wetende dat er flink geschminkt zou worden: “Patrick lijkt het jou niet leuk om ook een de muziek op de wagen regelen”. Waarop Patrick uiteraard, nietsvermoedend, enthousiast ja zei met als gevolg een duivels gezicht. Tijdens het schminken heeft De Oudste ook nog wat geleerd. Laat je nooit door je eigen vrouw schminken. Herwin volgens mij had je vrouwtje nog wat wraakgevoelens. Je had een paar zwarte lippen zo dik geschminkt. Zo heb ik het alleen afgelopen donderdag bij Ipse gezien en maar bij eentje. Het stond je overigens wel.
Nadat een ieder op een prachtige manier was afgeschminkt vertrokken we omstreeks 09.45 uur richting Bert. De afstand naar Prins Bert was niet zo lang. Ik schat op ongeveer 2 biertjes rijden.
Bij onze Prins aangekomen zag De Oudste dat alles, zoals ieder jaar, tot in de puntjes verzorgd was. Klasse Bert en natuurlijk Marian. Tegelijkertijd met ons arriveerde de groep duivelinnetjes. (voor degene die verkeerde gedachten hebbenn.Dit was onze loopgroep). Ook jullie zagen er prachtig uit meiden.
 
11.00 uur. Vertrek naar de startplaats. Op zich was deze rit al een feest op zich. De Oudste verbaasde zich echter wel over de genomen route. De Oudste dacht even dat een aantal raadsleven zich accuut hadden voorgenomen om een gezond leven te gaan leiden toen hij ze met een doos bananen uit de Plus markt zag komen., Bleek echter dat dit dit voor een ludieke aktie was bedoeld. Hierover later meer. Terug op de wagen prevaleerden zij toch maar de bekende bruine boterhammen in vloeibare vorm.
 
11.45 uur. Aankomst, zoals altijd te laat, bij Van Der Lee en plaatsgenomen achter de wagen van de Stadsprins. Nog even de laatste bruine boterhammen opgedronken.
 
13.00 uur. Start van de optocht. Opnieuw een heel leuke optocht gehad met gelukkig heel mooi weer. Als ik de mensen langs de kant mag geloven was het dit jaar een hele mooie optocht. Klopt denk ik ook wel als ik terug kijk op vrijdagavond met al de mooie wagens in de hal.
 
15.00 uur aankomst op de Markt. Voor het eerst sinds 12.30 uur weer een paar bruine boterhammen gedronken. Nu pas snapte De Oudste waar de bananen voor bestemd was. Toen de praalwagen van de Sepneuten aan de Stadsprins voorbij trok gaf Grootvorst Johan dat Prinses Ariane van De Sepneuten helemaal gek was van bananen. Naar ik aanneem om op te eten.
In een polonaise trokken De Fuilspuiters, allen met een tros bananen in de hand, naar Prinses Ariane en bedolven haar onder een lading bananen.
Waarschijnlijk heeft burgemeester Verkerk nog wat banen van de Prinses gehad als troost dat hij de komende dagen in Delft niets te vertellen heeft.
 
15.45 uur. Het begint te sneeuwen en heel koud te worden. De Fuilspuiters trekken naar hun Residentie en vierden daar nog lang feest. Sommigen haalden het einde niet maar dat was verklaarbaar.
De oudste heeft echter besloten om de zondag vrijaf te nemen en komt jullie weer tegen bij de prijsuitreiking 

C.V. de Fuil Spuiters - Sportpark Kerkpolder - Kerkpolderweg 5 - 2625 EB Delft